Поетско читање со Михаел Кругер

mihail_kruger

Почитувани членови и пријатели на ЗДМГПС, со големо задоволство би сакале да Ви најавиме дека на 06.06.2015 (сабота) во организација на „Блесок“ и Друштвото за македонско-германско пријателство и соработка, а со поддршка од Гете Институтот ќе се одржи поетско читање и разговор со германскиот автор Михаел Кругер. Почеток: 20 часот Место: Кафе-книжарница Децата од нашата […]

Предавање и дискусија на тема: „Границите на Европа“, Гете и Ниче како вистински „европејци“

Почитувани членови и пријатели на ЗДМГПС, со задоволство би сакале да Ви најавиме дека на 09.10.2015 (петок)  во организација на Друштвото за македонско-германско пријателство и соработка, а во соработка со Универзитетот Бохум ќе се одржи предавање и дискусија со Кевин Лиџери, докторанд на Универзитетот Бохум на тема:„ГраницитенаЕвропа“, ГетеиНичекаковистински„европејци“ Почеток: 18:30 часотесто: Кафе-книжарница Децата од нашата […]

ГОДИШНО СОБРАНИЕ 2016

Почитувани членови и пријатели на Друштвото за Македонско-Германско Пријателство и Соработка Скопје, со големо задоволство Ви најавуваме дека ЗДМГПС на 22.03.2016 (вторник) со почеток во 17:30 часот ќе го одржи своето ГОДИШНО СОБРАНИЕ во просториите на Германската читалница при НУБ „Св. Климент Охридски“ во Скопје. Ги покануваме сите членови на Друштвото, како и сите заинтересирани […]

РАБОТИЛНИЦА ЗА ПРЕВОД

Poster rabotilnica

ЗДМГПС- Скопје организира работилница за превод на книгата „Седмата страна на коцката“ од академик Влада Урошевиќ од македонски на германски јазик. Работилницата ќе ја водат лекторката Маријана Ѓорѓиева и преведувачот Бенјамин Лангер и е наменета пред се за студенти од 3 и 4 студиска година од Катедрите за Превод и толкување на германски јазик и книжевност, но и за сите заинтересирани за превод […]

12 Фестивал на новиот германски филм

12 Фестивал на новиот германски филм

По 12ти пат во Скопје ќе се одржи Фестивалот на новиот германски филм организиран од страна на Амбасадата на СР Германија во Македонија. Освен во Скопје, филмовите ќе бидат прикажани и во Куманово, Прилеп. Битола, Охрид, Велес, Кавадрци, Тетово, Струмица и Штип. Ова е одлична можност љубителите на европската кинематографија да погледнат 10тина нови германски […]

Концерти на ансамблот „Хоризонте“ – Германија

хоризонте

Почитувани членови и пријатели, Душтвото за македонско-германско пријателство и соработка Скопје заедно со СОКОМ и Гете-Институт Скопје со задоволство Ве поканува на концертите на германскиот ансамбл HORIZONTE што ќе се одржи во рамките на „Деновите на македонска музика“ 2017: Датум и време: 11.04.2017, и 12.04.2017, 20:00 часот Место: Музеј на Град Скопје Влез: слободен За […]

Mapping the City- A visual approach to Skopje

Skopje Design Week 2016

ЗДМГПС ви ја најавува работилницата за графички дизајн Mapping the City. Двоецот дизајнери Andrews/Degen оваа година во рамки на фестивалот Skopje Design Week 2016 го стави Скопје на мапата на својата позната работилница Mapping the City, овој пат насловувајќи ја “A visual approach to Skopje”. Време: понеделник, 21. – петок 25 ноември 2016 секој ден: […]

Mapping the City

Mapping the City

Од 21-ви до 25 ноември во рамките на фестивалот Skopje Design Week се оддржа работилница Mapping the City. A visual approach to Skopje, која ја водеа дизајнерите Andrews/Degen. Работилницата се оддржа во просториите на Европскиот Универзитет, а презентацијата на крајниот производ беше во Јавна Соба.

Стипендиската програма на Германското стопанство за 2018 година

Во рамките на стипендиската програма, високо квалификувани кандидати од Западниот Балкан учествуваат во три до шестмесечна пракса во водечки германски претпријатија. Аплицирајте од 1 октомври до 13 ноември 2017 година! Повеќе информации на следниов линк