ФИЛМСКА РАБОТИЛНИЦА СО БОРЈАН ЗАФИРОВСКИ: ПОВИК ЗА ПРИЈАВУВАЊЕ НА УЧЕСНИЦИ

Во рамките на новиот проект со наслов “Во филмската лабораторија на природата” кој ќе го реализираме во периодот од февруари до септември 2023 започнуваме со отворен повик до млади надежни уметници и аматери љубители на седмата уметност. Станува збор за едукативно-уметнички проект и има за цел да го подигне нивото на јавна свест за еколошките […]

Книга на културни настани – 2011

ФИЛМСКА УМЕТНОСТ УМЕТНОСТ ТЕАТАР Настани МУЗИКА ЛИТЕРАТУРА КУЛТУРА И ОПШТЕСТВО Книга на културни настани ЗДМГПС АКТУЕЛНИ НАСТАНИ Синедејс: Филмови од Дрезен Метрополис – Фриц Ланг Наградени документарни филмови на Билјана Гарванлиева Слепа точка, Скопје Револвер Комикс Уметничката фотографија de:sonanz 2011 Изложба на графики од Дрезден во Струмица Уличен уметник Ким Кестер Детска уметничка изложба Им:про […]

Синедејс: Филмови од Дрезен

prijatel

Во ноември во рамките на Синедејс беа прикажани и филмови од режисерот Дрезен. Вљубениците во филмската уметност по десетти пат беа поканети на патување низ европскиот филм, а речиси сите кина во Скопје беа вклучени во спектаклот. Покрај филмовите кои се натпреваруваа, имаше најразлични фокусирани теми, на пример за земјите Грузија и Словенија, но признанија […]

Метрополис – Фриц Ланг

metropolis

Проекција на култниот нем филм со музичка придужба од Македонската Филхармонија Во 2008 година. се случи сензационално откритие од областа на историјата на филмот: во Филмскиот музеј во Буенос Аирес беа откриени сцени од експресионистичкиот филмски класик „Метрополис“ за кои со децении се мислеше дека се засекогаш изгубени.

Филмска вечер

Еден мој пријател Die Eule,  магазинот кој е основан од германисти и е резултат на студентска иницијатива на Катедрата за германски јазик и книжевност на Универзитетот „Св. Кирил и Методи“ во Скопје работеше на своето прво издание, како и на изработката на интернет-блог. Со поддршка на Гете-институт и ДААД, а во соработка со Германската читалница, […]

Диџеј Халдолиум

Нa 4.2.2012 година, во клубот „Хардрок“, од нивниот член Марио Рајнш, беше претставен новиот албум на прогресивниот транс бенд „Халдолиум“. Звуците на прогресивната електронска музика посетителите ги следеа до раните утрински часови. Вечерта започна со македонскиот уметник Леонид Голчев, кој направи име со „Tengri“ – амбиентална и филмска музика. Бендот „Халдолиум“ е формиран во 1993 […]

Германско-француски концерт

Елисејскиот договор, потпишан на 22.1.1963 го постави камен темелникот за помирување меѓу Германија и Франција и овозможи беспоговорна соработка на двете земји во многу области, како што се стопанството, културата и размената на млади. По повод 48-та годишнина од германско-француското пријателство, кое беше одбележано во Скопје на 11.2.2011 година, публиката во концертната сала на Музичката […]

Концертно дуо Карлсруе

На 3. и 4. јуни во Скопје и Битола гостуваше концертното дуо од Карлсруе, составено од пијанистката Дагмар Хартман и челистот Рајнхард Армледер. Двајцата успешни музичари, кои се постојано на турнеи низ целиот свет, со класичен концерт имаа свое деби во Македонија, пришто ја одушевија публиката со дела од Шопен до Мануел де Фаља и […]