ФИЛМСКА РАБОТИЛНИЦА „ВО ФИЛМСКАТА ЛАБОРАТОРИЈА НА ПРИРОДАТА“

Во периодот од 11.09.2023 до 19.09.2023 во организација на Друштвото за македонско-германско пријателство и соработка а поддржано од Гете Институт Скопје се оддржа филмска работилница „Во филмската лабораторија на природата“ под менторство на режисерот Борјан Зафировски Станува збор за едукативно-уметнички проект и имаше за цел да го подигне нивото на јавна свест за еколошките прашања во урбаната средина на […]

ФИЛМСКА РАБОТИЛНИЦА СО БОРЈАН ЗАФИРОВСКИ: ПОВИК ЗА ПРИЈАВУВАЊЕ НА УЧЕСНИЦИ

Во рамките на новиот проект со наслов “Во филмската лабораторија на природата” кој ќе го реализираме во периодот од февруари до септември 2023 започнуваме со отворен повик до млади надежни уметници и аматери љубители на седмата уметност. Станува збор за едукативно-уметнички проект и има за цел да го подигне нивото на јавна свест за еколошките […]

Литературно читање и разговор со Јонас Лишер

Драги членови и пријатели, Со задоволство Ве покануваме на литературно читање со писателот Јонас Лишер и неговото дело „Пролет на варварите“. Во соработка со издавачката куќа Артконект, а поддржано од Гете Институт, Друштвото за македонско-германско пријателство и соработка и швајцарската фондација Прохелвеција ќе се организираат три читања во Скопје, Битола и Охрид во следниве термини: […]

ОНЛАЈН-ПРЕДАВАЊЕ: „Е-КНИГИ ВО БИБЛИОТЕКИТЕ. АKТУЕЛНИ ПРОБЛЕМИ СО ДИГИТАЛНОТО ЗАЈМУВАЊЕ – ИСКУСТВА ОД ГЕРМАНИЈА“

Во едно современо општество, библиотеките се воспитно-образовни центри за младата популација, но пред сѐ и над сѐ нивна задача е евидентирање, чување и заштита на резултатите од „интелектуалната продукција“ на човековиот ум. Но, својата улога не можат да ја извршуваат доколку нивното функционирање не е поддржано со современата информациска и комуникациска технологија.

Концерт на ансамблот ХОРИЗОНТЕ од Германија

Почитувани членови и пријатели, Со концертот на ансамблот „ХОРИЗОНТЕ“ од Германија ја заокружуваме овогодинешната програма на „ДЕНОВИ НА МАКЕДОНСКА МУЗИКА 2020“. Во овие последни магловити денови од годината, СОКОМ Ве кани на online концерт на ансамблот ХОРИЗОНТЕ од Германија, со наслов „Импресии“, кој ќе може да го проследите на 29 декември со почеток од 20 […]

Литературно читање со Андреас Штихман

Со цел обележување на 25-годишнината од основањето на Друштвото за македонско-германско пријателство и соработка во Скопје, организиравме online читање преку видео, кое на 12.11.2020 во 20:00 часот ќе можете да го погледнете на нашиот Youtube канал и на нашата Facebook страница. Тема ќе биде романот: „Киднапирање на оптимистот Сиднеј Сипанk“ на германскиот писател Андреас Штихман, кој го припреми ова читање по […]

Покана за предавање со Бенјамин Лангер и работилница за превод

Почитувани членови, соработници и пријатели на Друштвото за македонско-германски пријателство и соработка, На покана на ЗДМГПС и на Гете-Институт, а на наша голема радост следната недела во Македонија ќе гостува Бенјамин Лангер, преведувач на романот „Пиреј“ од Петре М. Андреевски, кој ќе одржи предавање и работилница. Предавање за искуствата и предизвиците при преведувањето на романот […]