Средба на членови – Stammtisch во среда 16.04.2014

Почитувани членови и пријатели, Задоволство ни е да Ве поканиме на предвелигденска средба на членовите на ЗДМГПС во среда на 16.04.2014 Времето и локацијата ќе останат исти како на нашите Stammtisch средби: локал Плаза дел Торос (кеј на Вардар) со почеток во 20:00 часот. Со оглед на тоа што претходниот месец немавме можност да организираме […]

КУРСЕВИ ПО ГЕРМАНСКИ ЈАЗИК ЗА ЧЛЕНОВИ НА ДРУШТВОТО

Почитувани членови и пријатели, ЗДМГПС со задоволство Ви најавува дека ќе стипендира 15 свои членови кои имаат интерес во изучување на германскиот јазик. Оваа година поддршката на ЗДМГПС изнесува: Покривање на две третини од сумата за едносеместрален курс по германски јазик во Центарот за Странски Јазици: Курсевите ќе започнат од септември, а ќе завршат на […]

Листа на избрани кандидати за курсеви по германски јазик

Ве известуваме дека ЗДМГПС направи избор на 15 свои членови кои ќе добијат можност да ги посетуваат едносеместралните курсеви по германски јазик во Центарот за Странски Јазици во Скопје. На кандидатите ќе им биде овозможено покривање на две третини од висината на курсот. Исто така направен е избор и на 5 членови кои се најдоа […]

10-ти фестивал на новиот германски филм

10 Film Festival

Liebe Freunde der deutschen Kultur, es ist wieder soweit – die Botschaft eröffnet zusammen mit ihren Partnern das 10. Festival des neuen deutschen Films in Skopje am 10.10.2014 um 19:00 Uhr im Kino Milenium                                           […]

„За буквите, сликовниците и библиотеките” : идеи и проекти за поддршка на читањето кај деца на училишна возраст

„За буквите, сликовниците и библиотеките"

Работилница 27 и 28 октомври 2014 Центар за конференции и студииво НУБ „Св. Климент Охридски“ – Скопје   Во рамките на одбележувањето на 20-годишниот јубилеј на Германската читалница, Националната и универзитетска библиотека „Св. Климент Охридски“ – Скопје и Гете-Институтот, организираат работилница за поддршка на читањето кај деца на училишна возраст, насловена „За буквите, сликовниците и […]

Повик за доставување предлог проекти

Почитувани членови, Друштвото за македонско-германско пријателство и соработка објавува повик за доставување предлог проекти за реализација во 2015 година. Проектите кои финансиски ќе бидат поддржани од ЗДМГПС во соработка со Гете-Институтот треба да бидат од културен и образовен карактер и да бидат во насока на продлабочување на македонско-германските културни односи. Ве молиме да ни испратите: […]

Стипендистката на ЗДМГПС Теодора Гелева зборува за нејзиното искуство и стекнато знаење од курсот по германски јазик

prasalnik

1. Почитуван слушател. Веќе три месеци активно земаш учество на курсот по германски јазик кој е кофинансиран од Друштвото за македонско-германско пријателство и соработка Скопје. До која мера курсот досега ги исполни твоите очекувања? Имаш ли било какви забелешки во врска со наставата и организацијата? Организацијата е одлична. Тимот кој завзема активно учество на овој […]

АВЕНТУР на Денови на македонската музика 2015

trio

ЗДМГПС со задоволство Ви најавува дека во рамки на „Деновите на македонска музика“ 2015, како резултат на долгогодишната соработка меѓу Канцеларијата за врски на Гете институтот во Скопје, Здружението-друштво за македонско-германско пријателство и соработка – Скопје и Сојузот на композиторите на Македонија ќе гостуваат тројца членови на реномираниот ансамбл за современа музика AVENTURE од Фрајбург, […]

Поетско читање со Јурген Нендѕа

Почитувани членови и пријатели на ЗДМГПС, со голема чест би сакале да Ви најавиме дека на 23.05.2015 (сабота) во организација на „Блесок“ и Друштвото за македонско-германско пријателство и соработка, а со поддршка од Гете Институтот ќе се одржи поетско читање и разговор со германскиот автор Јурген Ненѕа. Почеток: 20 часот Место: Кафе-книжарница Децата од нашата улица Јурген […]