Комикс

comics

Ученици од Германските партнерски и проектни училишта изработуваат свои стрипови со германската писателка Карен Сузан Фесел и илустраторката Хајди Кул Работилницата за креативно пишување во 2011 година се одржa по четврти пат и на неа зедоа учество 16 ученици од Германските партнерски и проектни училишта на Канцеларијата за врски при Гете-институт во Скопје. Писателката Карен […]

Уметничката фотографија

Уметничката фотографија

Уметничката фотографија во Германија и Македонија На 1 септември беше отворена изложба за иметничка фотографија и таа траеше до 15 септември 2011 година. Гете-институт, Канцеларија за врски во Скопје, Институтот за односи со странство, Друштвото за македонско-германска соработка и пријателство – Скопје и Националната галерија на Македонија – Мала Станица ја претставија Уметничката фотографија во […]

de:sonanz 2011

de:sonanz 2011

Фестивал за електронска музика и медиумска уметност Третото издание на de:sonanz – фестивал за електронска музика и медиумска уметност на 30.9., 1.10, 2.10. и 8.10.2011 година на македонската публика `и ги доближи современите тенденции во електронската музика, импровизацијата и видео – уметноста преку настапите на реномирани артисти од Германија, Норвешка, Унгарија, од земјата и регионот. […]

Изложба на графики од Дрезден во Струмица

Изложба на графики

Збратимените градови Скопје и Дрезден, како и Германската амбасада, на 28 септември 2010 година, на „Белата ноќ“ во Скопје, ја организираа изложбата „Графики од Дрезден“. Графиките беа поставени во Младинскиот културен центар каде што беа изложени 20 графикки од уметници од познатата графичка работилница во Дрезден, основана во 1958 година. Изложбата ја отворија вториот градоначалник […]

Уличен уметник Ким Кестер

Уличен уметник Ким Кестер

Амбасадата на Германија го поддржа Фестивалот Ф.Р.И.К. 2011 со перформансот на уличниот уметник Ким Кестер. Тој, од 7. до 13 октомври 2011 година исцрта графити на три ѕидови кај старата железничка станица во центарот на градот.  

Детска уметничка изложба

deca

На 16.11.2010 година во Кинотеката на Македонија беше отворена традиционалната 37. детска уметничка изложба „13-ти ноември”, која се организира секоја година по повод денот на „Ослободувањето на Скопје”. Изложбата имаше меѓународен карактер. Учесниците беа од Македонија, Словенија, Србија, Босна и Херцеговина, Бугарија, Украина, Хрватска, Турција, Романија и Германија. Манифестацијата беше организира под раководство на Детскиот […]