Уметничката фотографија

Уметничката фотографија

Уметничката фотографија во Германија и Македонија

На 1 септември беше отворена изложба за иметничка фотографија и таа траеше до 15 септември 2011 година. Гете-институт, Канцеларија за врски во Скопје, Институтот за односи со странство, Друштвото за македонско-германска соработка и пријателство – Скопје и Националната галерија на Македонија – Мала Станица ја претставија Уметничката фотографија во Германија и Македонија со двете изложби:

Целиот град

Изложба на Институтот за односи со странство e. V. (ifa)
Куратор: Матијас Флиге
Фотографии од Германија

Во соработка со Институтот за односи со странство, Гете-институт, Канцеларија за врски од Скопје и Националната галерија на Македонија беше прикажана изложбата „Целиот град“, посветена на уметничката фотографија во Германија. Таа претстави примери на субјективна авторска фотографија во која се испреплетуваат документарни моменти и уметнички интерпретации. Шестте фотографи не ги користат расространетите дигитални методи, туку и остануваат верни на техниката на „видената“ неманипулирана фотографија и естетските особености на нејзиното фотохемиско развивање.

Зачленете се за Новости