Добредојдовте на веб-страната на ЗДМГПС-Скопје

registracijaДруштвото за македонско-германско пријателство и соработка е невладина и граѓанска организација која со својата работа ја поддржува македонско-германската културна, академска и научна соработка. Друштвото е формирано во 1994 година, а негови членови се голем број на угледни германисти, лекари, професори и стопанственици кои развиваат интензивна соработка со партнерски организации и инстутуции од СР Германија.

Во рамките на својата работа друштвото има активна и постојана соработка со претставништва на германски организации во Р. Македонија, а пред се со Амбасадата на СР Германија и Канцеларијата за врски на Гете-Институтот во Скопје.

 

Печати

Mapping the City- A visual approach to Skopje

ЗДМГПС ви ја најавува работилницата за графички дизајн Mapping the City. 

Двоецот дизајнери Andrews/Degen оваа година во рамки на фестивалот Skopje Design Week 2016 го стави Скопје на мапата на својата позната работилница Mapping the City, овој пат насловувајќи ја "A visual approach to Skopje".

Време: понеделник, 21. – петок 25 ноември 2016 секој ден: 10:30-14:30

Место: Факултет за Арт и Дизајн при ЕУРМ Претставување на краен продукт во „Јавна Соба“ - 25. ноември во 17

Сите заинтересирани со или без искуство во графички дизајн може да се пријават на Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите. најдоцна до 11 ноември 2016. 

Повеќе за работилницата и авторите може да прочитате тука

Печати

12 Фестивал на новиот германски филм

По 12ти пат во Скопје ќе се одржи Фестивалот на новиот германски филм организиран од страна на Амбасадата на СР Германија во Македонија. Освен во Скопје, филмовите ќе бидат прикажани и во Куманово, Прилеп. Битола, Охрид, Велес, Кавадрци, Тетово, Струмица и Штип.

Ова е одлична можност љубителите на европската кинематографија да погледнат 10тина нови германски филмови. Целосната програма на фестивалот може да ја видите тука

Печати

РАБОТИЛНИЦА ЗА ПРЕВОД

ЗДМГПС- Скопје организира работилница за превод на книгата „Седмата страна на коцката“ од академик Влада Урошевиќ од македонски на германски јазик.

Работилницата ќе ја водат лекторката Маријана Ѓорѓиева и преведувачот Бенјамин Лангер и е наменета пред се за студенти од 3 и 4 студиска година од Катедрите за Превод и толкување на германски јазик и книжевност, но и за сите заинтересирани за превод на литература кои имаат добри познавања на германскиот јазик.

МЕСТО: Германска читалница

ВРЕМЕ:12-14 мај од 11:00 до 15:00 часот

РОК ЗА АПЛИЦИРАЊЕ: 1 мај 2016 година

Пријавувањето може да го направите со испраќање на лични податоци (име, презиме, година на раѓање и професија) на e-mail: Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите. или Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите.

Проектот е поддржан од страна на Гете-Институт Канцеларија за врски Скопје

Број на гледања на артикли
137193

Имаме присутни 99 гости и нема членови