Добредојдовте на веб-страната на ЗДМГПС-Скопје

registracijaДруштвото за македонско-германско пријателство и соработка е невладина и граѓанска организација која со својата работа ја поддржува македонско-германската културна, академска и научна соработка. Друштвото е формирано во 1994 година, а негови членови се голем број на угледни германисти, лекари, професори и стопанственици кои развиваат интензивна соработка со партнерски организации и инстутуции од СР Германија.

Во рамките на својата работа друштвото има активна и постојана соработка со претставништва на германски организации во Р. Македонија, а пред се со Амбасадата на СР Германија и Канцеларијата за врски на Гете-Институтот во Скопје.

 

Печати

Покана за ГОДИШНО СОБРАНИЕ 2014 со мала јубилејна прослава

Почитувани членови и пријатели на Друштвото за македонско-германско пријателство и соработка Скопје, ЗДМГПС со големо задоволство Ви најавува дека на 20.02.2014 (четврток) со почеток во 17:30 часот ќе го одржи своето ГОДИШНО СОБРАНИЕ.
 
Годинава одбележуваме 20 години од нашето основање и по тој повод ќе организираме еден мал коктел со почеток во 19:00 часот. Поканети се претставници од Германската Амбасада како и Гете Институтот.
 
Особено ќе ни биде задоволство да ги поканиме долгогодишните членови на Друштвото кои уште од своето основање во голема мера придонеле и сеуште придонесуваат за неговиот развој и јакнење на македонско-германското пријателство.
 
Со пријателски поздрав
 
Извршен одбор на ЗДМГПС
Печати

Предновогодишна средба на членови

Почитувани членови и пријатели,

Задоволство ни е да Ве поканиме на предновогодишна средба на членовите на ЗДМГПС во среда на 25 декември.

Времето и локацијата ќе останат исти како на нашите редовни Stammtisch средби: локал Плаза дел Торос (кеј на Вардар) со почеток во 20:00 часот.

Со оглед на тоа што претходниот месец немавме можност да организираме Stammtisch, ова ќе биде прилика да продискутираме за активностите од годината што изминува како и за годината што следи, да се подружиме, а воедно и да го одбележиме и Божиќ кој на овој датум се прославува во Германија.

Се радуваме на Вашето присуство

Пријателски поздрав

Извршен одбор на ЗДМГПС

 

Печати

Драги членови и пријатели

heinz3.jpgДМГПС со задоволство ја поддржа работилницата за кратки филмови "Уметноста на снимање краткометражни филмови"  од  Хајнц Херманс во   рамките на филмскиот фестивал Cinedays. Настанот се одржа на 21.11.2013 во просториите на  Македонскиот Културен Центар. Проектот е поддржан од ДМГПС и Гете Институт.............прочитај повеќе 

 

Број на гледања на артикли
151376

Имаме присутни 729 гости и нема членови