Добредојдовте на веб-страната на ЗДМГПС-Скопје

registracijaДруштвото за македонско-германско пријателство и соработка е невладина и граѓанска организација која со својата работа ја поддржува македонско-германската културна, академска и научна соработка. Друштвото е формирано во 1994 година, а негови членови се голем број на угледни германисти, лекари, професори и стопанственици кои развиваат интензивна соработка со партнерски организации и инстутуции од СР Германија.

Во рамките на својата работа друштвото има активна и постојана соработка со претставништва на германски организации во Р. Македонија, а пред се со Амбасадата на СР Германија и Канцеларијата за врски на Гете-Институтот во Скопје.

 

Печати

10-ти фестивал на новиот германски филм

Liebe Freunde der deutschen Kultur,

es ist wieder soweit – die Botschaft eröffnet zusammen mit ihren Partnern das 10. Festival des neuen deutschen Films

  • in Skopje am 10.10.2014 um 19:00 Uhr im Kino Milenium                                                                                     mit einem Sektempfang - und, vor allem, ab 20:00 Uhr                                                          
  • mit dem Film „Zwei Leben“ des Regisseurs Georg Maas

Bis zum 16.10. können Sie insgesamt 10 Spielfilme, 2 Kinder- und 2 Dokumentarfilme sehen, alles Produktionen aus 2013 und 2014.

Eine Auswahl der Filme zeigen wir auch in Kumanovo, Prilep, Bitola, Ohrid Veles, Tetovo, Kavadarci, Stip und Strumica – zum Jubiläum also in 10 mazedonischen Städten.

Das gesamte Programm ist beigefügt.
Weitere Informationen finden Sie auch unter: www.skopje.diplo.deoder www.fngf.mk und auf Facebook.

Wir lieben Filme und hoffen, Sie auch. Wir sehen uns dann im Kino!

Ihr Kulturteam

Печати

Листа на избрани кандидати за курсеви по германски јазик

Ве известуваме дека ЗДМГПС направи избор на 15 свои членови кои ќе добијат можност да ги посетуваат едносеместралните курсеви по германски јазик во Центарот за Странски Јазици во Скопје. На кандидатите ќе им биде овозможено покривање на две третини од висината на курсот.

Исто така направен е избор и на 5 членови кои се најдоа на листата за чекање, а кои ќе добијат можност во случај на откажување на некој од погорерангираните апликанти.

 Листа на избрани кандидати

Печати

КУРСЕВИ ПО ГЕРМАНСКИ ЈАЗИК ЗА ЧЛЕНОВИ НА ДРУШТВОТО

Почитувани членови и пријатели,

ЗДМГПС со задоволство Ви најавува дека ќе стипендира 15 свои членови кои имаат интерес во изучување на германскиот јазик.

Оваа година поддршката на ЗДМГПС изнесува:

Покривање на две третини од сумата за едносеместрален курс по германски јазик во Центарот за Странски Јазици:

Курсевите ќе започнат од септември, а ќе завршат на почетокот на февруари, обемот на курсот ќе биде два пати неделно со блок часови. Стандардната цена е 10.500 денари, од кои ЗДМГПС ќе покрива 7.000, а сумата за кофинансирање од Ваша страна ќе биде 3.500 денари која ќе може да ја платите во Центарот на две месечни рати во текот на семестарот од по 1.750 денари.

За се останато (книги, материјали, термини и сл.) важат правилата на ЦСЈ како за сите останати нивни курсеви.

Услови за аплицирање:

Да сте (или станете) активен член на ЗДМГПС за 2014 година.

Да сте заинтересирани за изучување на германскиот јазик и култура

Сите што сте заинтересирани Ве молиме испратете ни ги следниве податоци:

-Име и презиме
-Датум на раѓање
-Професија
-Степен на познавање на германскиот јазик
-Неколку реченици (околу половина страна) во кои ќе ги наведете накратко причините и мотивите за тоа зошто сакате да го учите германскиот.

најдоцна до 1. Јуни 2014.

Предност ќе имаат кандидатите кои веќе имаат некакви познавања на германскиот јазик

Пријателски поздрав
ЗДМГПС

Број на гледања на артикли
151384

Имаме присутни 939 гости и нема членови