Добредојдовте на веб-страната на ЗДМГПС-Скопје

registracijaДруштвото за македонско-германско пријателство и соработка е невладина и граѓанска организација која со својата работа ја поддржува македонско-германската културна, академска и научна соработка. Друштвото е формирано во 1994 година, а негови членови се голем број на угледни германисти, лекари, професори и стопанственици кои развиваат интензивна соработка со партнерски организации и инстутуции од СР Германија.

Во рамките на својата работа друштвото има активна и постојана соработка со претставништва на германски организации во Р. Македонија, а пред се со Амбасадата на СР Германија и Канцеларијата за врски на Гете-Институтот во Скопје.

 

Печати

Повик за доставување предлог проекти

Почитувани членови,


Друштвото за македонско-германско пријателство и соработка објавува повик за доставување предлог проекти за реализација во 2015 година.

Проектите кои финансиски ќе бидат поддржани од ЗДМГПС во соработка со Гете-Институтот треба да бидат од културен и образовен карактер и да бидат во насока на продлабочување на македонско-германските културни односи.

Ве молиме да ни испратите:

-краток опис на Вашата идеја
-термин и времетрање на реализацијата
-потребен буџет (средства) за реализација
-целна публика и цели на проектот

по е-маил најдоцна до 15. Ноември 2014 година.

Доколку Вие соучествувате како партнер организација во заеднички македонско-германски проект тогаш имате многу поголема можност за наша поддршка. Конечниот избор на проекти кои ќе бидат поддржани ќе се направи во јануари 2015 година.

Пријателски поздрав

ЗДМГПС

 

Печати

„За буквите, сликовниците и библиотеките" : идеи и проекти за поддршка на читањето кај деца на училишна возраст

Работилница
27 и 28 октомври 2014
Центар за конференции и студииво НУБ „Св. Климент Охридски“ – Скопје

 

Во рамките на одбележувањето на 20-годишниот јубилеј на Германската читалница, Националната и универзитетска библиотека „Св. Климент Охридски“ - Скопје и Гете-Институтот, организираат работилница за поддршка на читањето кај деца на училишна возраст, насловена „За буквите, сликовниците и библиотеките: идеи и проекти“.
 
Работилницата ќе се одржи на 27 и 28 октомври 2014 г. во Центарот за конференции и студии во НУБ. Предавачи ќе бидат Викторија Боте од Академијата за поддршка на читањето од сојузната покраина Долна Саксонија, Хановер, Германија (http://www.alf-hannover.de/) и Карола Пенц, наставничка за развој во образованието и слободен предавач.      
 
Основни цели и задачи на Академијата за поддршка на читањето се преглед на развојот на дидактиката на читањето, информација и доусовршување на родители, старатели, учители и библиотекари, квалификување на доброволни ментори за читање, соработка семејство-градинки-училишта-библиотеки, поттикнување и поддршка во формирање на мрежи.                                                                                                                                                                                      
Г-ѓа   Карола Пенц ќе предава за основите на детскиот развој и степените на развојот на читањето во предучилишна и училишна возраст и односот со книгата во училиштето и надвор од него. За социјализацијата за читање во семејството и почетоците на соработката со библиотеките, како и за заедничките проекти за поттикнување на читањето, ќе зборува г-ѓа Викторија Боте.
 
Печати

10-ти фестивал на новиот германски филм

Liebe Freunde der deutschen Kultur,

es ist wieder soweit – die Botschaft eröffnet zusammen mit ihren Partnern das 10. Festival des neuen deutschen Films

  • in Skopje am 10.10.2014 um 19:00 Uhr im Kino Milenium                                                                                     mit einem Sektempfang - und, vor allem, ab 20:00 Uhr                                                          
  • mit dem Film „Zwei Leben“ des Regisseurs Georg Maas

Bis zum 16.10. können Sie insgesamt 10 Spielfilme, 2 Kinder- und 2 Dokumentarfilme sehen, alles Produktionen aus 2013 und 2014.

Eine Auswahl der Filme zeigen wir auch in Kumanovo, Prilep, Bitola, Ohrid Veles, Tetovo, Kavadarci, Stip und Strumica – zum Jubiläum also in 10 mazedonischen Städten.

Das gesamte Programm ist beigefügt.
Weitere Informationen finden Sie auch unter: www.skopje.diplo.deoder www.fngf.mk und auf Facebook.

Wir lieben Filme und hoffen, Sie auch. Wir sehen uns dann im Kino!

Ihr Kulturteam

Број на гледања на артикли
139619

Имаме присутни 277 гости и нема членови