Печати

ИНФО

Почитувани членови и пријатели,

Ве покануваме нa редовна Stammtisch средба помеѓу членовите и пријателите на Друштвото за македонско-германско пријателство и соработка. Овој пат поради обврски на извршниот одбор во текот на работната недела, средбата ќе ја оствариме во последната сабота од месецот, на 26.10.2013 год., во 19:00 часот во Плаза дел Торос (на кејот на реката Вардар). Средбата е неформална и отвора можност членовите и пријателите на ДМГПС да се запознаат подобро и да разменат искуства, да разговараат за актуелните активности и за идните планови на ДМГПС, како и да дискутираат на теми поврзани со СР Германија.

Се радуваме на Вашето присуство!
Со пријателски поздрави од Извршниот Одбор на ДМГПС

Печати

Работилница за превод

fffРаботилница за превод на песни во проза од македонски на германски јазик од книгата „Побрзај и почекај“ од Владимир Мартиновски

Друштво за македонско - германско пријателство и соработка-Скопје организира работилница за превод од македонски на германски на книгата „Побрзај и почекај“ од универзитетскиот професор Владимир Мартиновски. Работилницата ќе се одржи од 25-ти до 27-ми април 2013 година во Германската читалница. Работилницата ќе ја води лектор Маријана Ѓорѓиева, и на неа ќе учествуваат студенти од катедрите за Превод и толкување и Германски јазик и книжевност. Проектот е организиран од членовите на здружението Друштво за македонско-германско пријателство и соработка, Александра Спасеновска и Бојана Спировска, и подржан е од Гете- Институт Канцеларија за врски Скопје.

 

Еве дел од песните во проза преведени за време на работилницата...

Печати

Литературно читање и разговор со писателот Бенјамин Штајн

Benjamin-Stein-Die-LeinwandВо петок, 5-ти април 2013 година во 20:00 часот во ГЕМ клубот (Стара чаршија) ќе се одржи литературно читање и разговор со германскиот писател Бенјамин Штајн, кои се воедно и промоција на македонското издание на романот „Платно“. Настанот е организиран од Друштвото за македонско - германско пријателство, издавачката куќа Блесок и преведувачката Елизабета Линднер, а поддржан е од Гете Институтот во Скопје и литературната мрежа ТРАДУКИ.

Бенјамин Штајн е роден 1970 година во Источен Берлин под друго име. Од 1982 година објавува поезија и куса проза. Од 1995 година работи како новинар, кореспондент и советник за информатичка технологија. Од 2006 до 2008 е коиздавач на литературното списание spa_'tien', а од 2008 година сопственик на издавачката куќа Edition Neue Moderne. Редовно пишува на својот литературен веб-блог Turmsegler. Бенјамин Штајн живее и работи во Минхен. До сега ги објавил следните дела: „Азбуката наЈуда Лива“ (роман, 1995), „Поинакво сино“ (проза за седум гласови, роман, 2008), „Платно“ (роман во две приказни, C.H. Beck, 2010) , „Replay“ (роман, C.H. Beck, 2012).

Број на гледања на артикли
153451

Имаме присутни 361 гости и нема членови