Печати

Детска уметничка изложба

decaНа 16.11.2010 година во Кинотеката на Македонија беше отворена традиционалната 37. детска уметничка изложба „13-ти ноември”, која се организира секоја година по повод денот на „Ослободувањето на Скопје". Изложбата имаше меѓународен карактер. Учесниците беа од Македонија, Словенија, Србија, Босна и Херцеговина, Бугарија, Украина, Хрватска, Турција, Романија и Германија. Манифестацијата беше организира под раководство на Детскиот ликовен центар од Скопје и Градот Скопје. Комисијата имаше тешка задача од пријавените над 3000 дела да додели 100 награди и да одбере 250 дела за изложбата.

Преку Амбасадата на Германија и градските управи на Дрезден и Нирнберг беа собрани и предадени цртежи од децата од овие два града.

 

Детска уметничка изложба

 

На 16.11.2010 година во Кинотеката на Македонија беше отворена традиционалната 37. детска уметничка изложба13-ти ноември”, која се организира секоја година по повод денот на Ослободувањето на Скопје". Изложбата имаше меѓународен карактер. Учесниците беа од Македонија, Словенија, Србија, Босна и Херцеговина, Бугарија, Украина, Хрватска, Турција, Романија и Германија. Манифестацијата беше организира под раководство на Детскиот ликовен центар од Скопје и Градот Скопје. Комисијата имаше тешка задача од пријавените над 3000 дела да додели 100 награди и да одбере 250 дела за изложбата.

 

Преку Амбасадата на Германија и градските управи на Дрезден и Нирнберг беа собрани и предадени цртежи од децата од овие два града.

Печати

Уличен уметник Ким Кестер

kim

Амбасадата на Германија го поддржа Фестивалот Ф.Р.И.К. 2011 со перформансот на уличниот уметник Ким Кестер. Тој, од 7. до 13 октомври 2011 година исцрта графити на три ѕидови кај старата железничка станица во центарот на градот.

 

Печати

Изложба на графики од Дрезден во Струмица

drezdenЗбратимените градови Скопје и Дрезден, како и Германската амбасада, на 28 септември 2010 година, на „Белата ноќ“ во Скопје, ја организираа изложбата „Графики од Дрезден“. Графиките беа поставени во Младинскиот културен центар каде што беа изложени 20 графикки од уметници од познатата графичка работилница во Дрезден, основана во 1958 година. Изложбата ја отворија вториот градоначалник на Дрезден Детлеф Зител, германската амбасадорка Улрике Марија Кноц и раководителот на одделението за меѓународна соработка на Град Скопје Ловрен Маркиќ. На отворањето свиреше и дрезденскиот бенд „ХЕРЦ“.

Во сорабока со локалните центри за култура оваа изложба беше прикажана и во Кавадарци, Битола и Прилеп, а на 24 март 2011 година беше отворена и во Струмица, Виница и Тетово

Број на гледања на артикли
153447

Имаме присутни 360 гости и нема членови