Печати

Гете-институт на Саемот на книгата во Лајпциг

saemARTE - разговор со Никола Маџиров и Миле Стојиќ


Изданието „Das Wagnis der Erinnerung“ („Да се осмелиме да се сетиме“) на литературното списание „Die Horen“ и истоимената веб-страна беа објавени и тоа претставува заеднички проект на списанието и на Гете-институтите во Југоисточна Европа. Меѓу реномираните реномирани автори од 10 земји, кои учествуваа со свои текстови, е и добитничката на Нобеловата награда Херта Милер.

Од Македонија, со свои литературни есеи и песни во проектот беа вклучени Јасна Котеска и Никола Маџиров.

На веб-страната Да се осмелиме да се сетиме можат да се најдат сите текстови од изданието во оригинал и во превод на сите јазици од Југоисточна Европа, како и на германски и англиски јазик. Покрај биографските податоци за авторите и нивните преведувачи на оваа веб-страна може да се најдат и други интерактивни понуди, а корисниците имаат можност да слушнат извадоци од литературните творби и да го видат календарот со настани поврзани со проектот.

Печати

Да се осмелиме да се сетиме

dasesetimeИздавачката куќа Темплум и Гете-институт, Канцеларија за врски од Скопје ја претставија антологијата за проектот „Да се осмелиме да се сетиме“. Повеќегодишниот обемен проект настана во соработка со литературното списание „Die Horen“. На Саемот на книгата во Франкфурт во 2010 година и во Лајпциг во 2011 година беше претставено 239. германскотоо издание на Die Horen кое опфати литературни творби од 23 реномирани автори од 11 земји.

Број на гледања на артикли
153446

Имаме присутни 374 гости и нема членови